Aktualności

  1. Strona główna
  2. O nas
  3. Aktualności
  4. Standard „Zielone Fermy” potwierdzony certyfikacją

24.03.2025

Standard „Zielone Fermy” potwierdzony certyfikacją

Program „Zielone Fermy” to autorska metoda chowu kurcząt brojlerów, obejmująca 6 ferm Wipasz S.A., które spełniają ustalone kryteria dobrostanu oraz szczegółowe wymagania programu, takie jak:

  • zapewnienie kurczętom dostępu do naturalnego światła słonecznego;
  • żywienie paszami w 100% roślinnymi z dodatkami probiotycznymi;
  • podgrzewane podłogi zapewniające komfort i ograniczenie stresu;
  • większa swoboda poruszania się, grzędy, platformy i inne materiały wzbogacające środowisko;
  • ściółka umożliwiająca grzebanie.

Dzięki programowi „Zielone Fermy” fermy drobiu są bezpieczniejsze i bardziej przyjazne dla środowiska. Program skupia się również na trosce o zdrowie konsumentów, doskonaleniu praktyk w pracy oraz na aspektach edukacyjnych ─ koniecznej zmianie podejścia do dobrostanu zwierząt, zarówno wśród hodowców, jak i w społeczeństwie. W ramach programu prowadzone jest regularne monitorowanie i kontrola warunków w fermach.

 

PRZEBIEG CERTYFIKACJI STANDARDU

Program został zweryfikowany przez Audytora Bureau Veritas Polska ─ Daniela Mitkowskiego. Audyt certyfikacyjny przeprowadzono w trzech lokalizacjach, należących do firmy WIPASZ, wykazując zgodność z wytycznymi międzynarodowej jednostki certyfikującej Bureau Veritas, jak i standardu „Zielone Fermy”.

Posiadanie certyfikowanego standardu uważam za wielki sukces Zielonych Ferm Wipasz S.A. Tym bardziej, że jesteśmy pierwszą firmą w Polsce, która taki standard opracowała i wdrożyła. Zielone Fermy to awangardowy trend w hodowli kurcząt na świecie w kwestii dobrostanu, dbałości o środowisko i zdrowie konsumenta. Jesteśmy przekonani, że gdyby hodowla kurcząt odbywała się w całości w standardzie Zielonych Ferm i przy wykorzystaniu takiej infrastruktury to zniknęłyby wszelkie kontrowersje wokół całej branży. Projekt Zielonych Ferm powstał w Instytucie Hodowli i Żywienia Polskiego Kurczaka przy ścisłej współpracy naukowców oraz praktyków. Cały proces hodowli został dokładnie przebadany i zmonitorowany. Zielone Fermy to jest przyszłość hodowli. ─ mówi Józef Wiśniewski, Prezes Wipasz S.A.

Audyt potwierdził, że standard „Zielone Fermy” to nowoczesne i kompleksowe podejście do chowu drobiu, gwarantujące wysoką jakość produkcji i zgodność z przyjętymi wymaganiami. Zaangażowanie kadry zarządzającej oraz kluczowych pracowników jest widoczne na wszystkich etapach, co zapewnia skuteczny nadzór i przestrzeganie standardu ─ podsumował Daniel Mitkowski.

Ze strony Wipasz S.A. współpracę przy stworzeniu „Certyfikowanego Standardu Zielone Fermy” prowadziła Alina Folga – Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością. Pani Alina w ten sposób opowiadała o całym procesie ─ „Praca nad stworzeniem tego autorskiego programu była dla nas ciekawym wyzwaniem. Z uwagi na wiele zagadnień tematycznych, które opisuje standard „Zielone Fermy” wymagane było zaangażowanie pracowników będących ekspertami w poszczególnych dziedzinach. Pozwoliło to na stworzenie założeń i wytycznych potwierdzających holistyczne i świadome podejście do hodowli kurcząt. Praca zespołowa była kluczowym elementem w drodze opracowania i certyfikacji standardu. Jesteśmy przekonani, że to właśnie systemowe podejście do produkcji żywności w całym łańcuchu dostaw jest wyznacznikiem jakości i bezpieczeństwa żywności”.

Uzyskana certyfikacja to wiarygodny dowód najwyższej jakości dla kontrahentów WIPASZ S.A. Jest to korzyść nie tylko dla firmy, ale także dla klientów, konsumentów i przyszłych partnerów, którzy będą mieli pewność, że współpracują z podmiotem działającym z poszanowaniem podstawowej zasady zrównoważonego rozwoju, jaką jest harmonijna współzależność zwierzęcia, człowieka i środowiska.