Aktualności

  1. Strona główna
  2. O nas
  3. Aktualności
  4. Pszczoły testują Zielone Fermy

30.08.2024

Pszczoły testują Zielone Fermy

Jako lider w produkcji pasz i wysokiej jakości mięsa drobiowego, w swoich działaniach na rzecz zrównoważonej produkcji podjęliśmy innowacyjną inicjatywę tworzenia środowiska przyjaznego pszczole miodnej.

Pszczoły są współzależne od bioróżnorodności flory, ze szczególnym uwzględnieniem roślin kwitnących dostarczających im pożytek. Podczas poszukiwania pokarmu, pszczoła miodna zapewnia roślinom zapylenie krzyżowe, co gwarantuje roślinom zachowanie różnorodności genetycznej. Obecność żerującej pszczoły miodnej to znamienny symptom bezpiecznego środowiska naturalnego.

Utworzyliśmy pierwszą ostoję dla pszczół przy Instytucie Żywienia i Hodowli Polskiego Kurczaka oraz planujemy lokowanie pasiek w sąsiedztwie Zielonych Ferm. Umożliwi to ocenę jakości i bezpieczeństwa pozyskiwanych produktów pszczelich. Co więcej planujemy wykorzystać wybrane produkty pszczele w żywieniu kurcząt. Ich antybakteryjne właściwości mogą wyeliminować potencjalne zagrożenia mikrobiologiczne podczas trwania odchowów.

Wybrane produkty pszczele będą stanowiły niejako strategiczny suplement umożliwiający ograniczenie stosowania antybiotyków oraz chemioterapeutyków w produkcji drobiarskiej. Właściwości produktów pszczelich mogą istotnie wpływać na redukcję narastania zjawiska oporności bakterii (powstawania tzw. superbakterii). Znane człowiekowi produkty pszczele mogą zatem stanowić czynnik determinujący rozwój polskiego drobiarstwa.