Ładowanie

Aktualności

Zakład Drobiarski w Międzyrzecu Podlaskim – nowa inwestycja grupy Wipasz S.A

W czerwcu 2019 r. poza Jubileuszem 25-lecia Wipasz S.A. świętował jeszcze jedno niezwykle ważne wydarzenie – otwarcie najnowocześniejszego i najbardziej efektywnego zakładu drobiarskiego w Europie. Nowa inwestycja Spółki Wipasz warta blisko 300 mln złotych zlokalizowana jest w Międzyrzecu Podlaskim, gdzie firma posiada już Wytwórnię Pasz dla drobiu, a na przełomie lat 2020/2021 planuje otwarcie Wytwórni Pasz no-GMO dla bydła.

 

 

Nowa inwestycja to nie tylko ogromny krok dla firmy Wipasz, ale i dla całej branży mięsnej. Zakład w Międzyrzecu Podlaskim wprowadził polskie drobiarstwo na wyższy poziom, zaspokajając potrzeby jakościowe i ilościowe nawet najbardziej wymagających odbiorców. Powstawaniu światowego giganta produkcji mięsa drobiowego, od początku przyświecała idea wdrożenia najnowszych standardów branży mięsnej, na wszystkich poziomach organizacji. Wszechobecna automatyzacja procesów produkcji przy użyciu wysokowydajnych robotów, stawia zakład w czołówce najefektywniej zarządzanych biznesów w tym sektorze gospodarki.

Nowoczesny styl zarządzania, doświadczenie w branży i współpraca z najlepszymi dostawcami maszyn przyniosły spektakularny efekt już w drugim tygodniu pracy zakładu, gdy wydajność ubojowa wyniosła 14500 sztuk kurcząt na godzinę. Finalna wydajność jaką osiągnie zakład to 17000 sztuk na godzinę, co skutkuje dobową mocą ubojową na poziomie 300 tysięcy kurcząt. Osiągnięcie takich wyników jest możliwe dzięki wykorzystaniu prototypowych urządzeń powstałych po wieloletniej współpracy grupy Meyn i Wipasz.

Do tak szybkiego osiągnięcia założonych celów produkcyjnych nowootwartego zakładu, przyczyniły się wielomiesięczne szkolenia pracowników wszystkich szczebli, prowadzone w Zakładzie Drobiarskim w Mławie. Dzięki skrupulatnej nauce pracownicy produkcji, techniki i wielu innych działów rozpoczynając pracę w nowym zakładzie znali już zasady pracy, technologię oraz szybko reagowali na wszelkie problemy. Nowy zakład skupia wiele nowatorskich rozwiązań – unikatowych na skalę światową. Wydział Rozbioru został wyposażony w trzy linie rozbiorowe. Kierowanie realizacją zamówień zostało zautomatyzowane dzięki możliwości zarządzania indywidualnie pojedynczymi tuszkami. Takie rozwiązanie gwarantuje precyzję dopasowania produktu do wąskich specyfikacji klienta. Obecność wielu modułów do wycinania poszczególnych elementów powoduje, że cięcia są bardzo dokładne a powstający towar spełnia wymogi najbardziej wymagających klientów, przy zachowaniu najwyższych norm uzyskowych. Nowoczesny sposób naważania zastosowano również przy produkcji fileta. Wysokowydajne roboty kalibrują oraz naważają produkt w tacki MAP i opakowania VAC w tym samym czasie.

Zintegrowany system przenośników we współpracy z modułami cięcia pozwala na kalibrację wszystkich elementów kurczaka już bezpośrednio na linii dzielenia. Dzięki temu elementy kalibrowane, produkowane w Zakładzie Drobiarskim Wipasz konkurują cenowo z elementami niekalibrowanymi innych firm.mOsiągnięcie pozycji lidera stało się możliwe dzięki zastosowaniu indywidualnie dopasowanego systemu logistyki wewnętrznej towaru, opartego o metodologię LEAN THINKINGU. Redukcja strat ukierunkowana jest na optymalizację procesu wewnętrznej logistyki z uwzględnieniem transportu wszystkich pojemników oraz opakowań jednostkowych i zbiorczych. W tym celu zastosowano system bezetykietowego transportu wewnętrznego pojemników wyposażonych w chipy RFID, przenoszące informacje o nazwie produktu, jego wadze i odbiorcy finalnym. Pojemnik opuszcza stanowisko ważenia poprzez system transporterów i wind, trafiając do automatycznego układu przepakowywania towaru w opakowania finalne oraz etykietowania. Ostatnim etapem jest kontrola wagi i obecności metali za pomocą metal detectora oraz paletyzacja.

Tak skomplikowany system wymaga odpowiedniego zaplecza technologicznego. Nad poprawnością przepływu danych czuwa zaawansowany układ informatyczny, integrujący wszystkie etapy produkcji. System bazując na zleceniach produkcyjnych, wyznacza kolejność ich realizacji i przekazuje gotową informację do operatorów. Możliwość śledzenia każdego etapu produkcji w czasie rzeczywistym jest gwarantem zachowania najwyższego poziomu bezpieczeństwa końcowego produktu.

To właśnie chęć bycia konkurencyjnym skłoniła właściciela Wipasz – Prezesa Józefa Wiśniewskiego, do inwestowania i wdrażania coraz bardziej zaawansowanych metod w zakresie produkcji. Rozwiązania systemowe zastosowane w nowym Zakładzie Drobiarskim Wipasz uwzględniają specyfikę branży, potrzeby i zasoby ludzkie, zaspokajając przy tym indywidualne potrzeby firmy. W efekcie tych działań Wipasz oprócz lidera rynku stał się jednym z najlepszych pracodawców, nie tylko w regionie Lubelszczyzny, ale i w całej Polsce.

Wojciech Ściana - Dyrektor Operacyjny Dywizji Mięsnej - Dyrektor Produkcji

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposóbdostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plikówcookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki,prosimy o nie korzystanie z naszej witryny.